Heb je vragen of specifieke wensen?
Bel 0541 - 57 16 90

Wat Is Operational Lease?


Wat is en wat betekent operational lease? Bij operational lease ligt de verantwoordelijkheid van de auto bij de leasemaatschappij. Bijvoorbeeld als het gaat om het betalen van de wegenbelasting, maar ook om het afsluiten van de autoverzekering. De leasemaatschappij voldoet de kosten hiervan net als de kosten voor reparatie, onderhoud en APK van de auto. Dat geldt ook voor vervangend vervoer en pechhulp. Bij deze vorm van een auto lease betaalt u alleen voor de brandstof.

Operational lease is vooral van toepassing op nieuwe auto’s. Bij auto’s zijn in het algemeen de onderhoudskosten en de afschrijving doorgaans het hoogst. Dit zijn de factoren die het hoogte van het leasebedrag mede bepalen. Bij nieuwe auto’s zijn deze kosten het meest nauwkeurig te bepalen. Zo is er sprake van het onderhouden van nieuwe auto’s aan de hand van fabrieksvoorschriften. Daarom is operational lease vooral van toepassing op nieuwe auto’s, want dat is het voordeligst.

Maandtermijn bij operational lease

Bij operational lease betaalt u een maandtermijn, waarin vrijwel alle kosten zijn inbegrepen. U hoeft alleen nog met brandstofkosten of met parkeerkosten rekening te houden. De leasemaatschappij is eigenaar van de auto en regelt alle andere zaken. Niet alleen als het gaat om de aanschaf, maar ook om de wegenbelasting, verzekering, reparatie, vervangend vervoer en pechhulp. De leasemaatschappij houdt bovendien rekening met de afschrijving van de auto. Deze leasevorm is haast te vergelijken met het huren van een auto voor een langere periode.

Leaseovereenkomst

In de leaseovereenkomst staan alle belangrijke kenmerken opgenomen, zoals het merk, model en type. Daarnaast staat beschreven wat de leaseperiode is en hoeveel kilometers er per jaar maximaal mee gereden mag worden. Verder staat de leasetermijn erin net als eventuele aanvullende voorwaarden. Deze hebben onder meer betrekking over het eigen risico bij schade, mogelijke no-claimkorting en winterbanden.

Operational lease en extra kilometers

Bij het overschrijven van het aantal kilometers zijn de onderhoudskosten hoger en de afschrijving eveneens. Het levert vaak achteraf een forse kostenpost op als het maximale aantal kilometers is overschreden. Indien dat gedurende het jaar blijkt, is het verstandig om de leaseovereenkomst daarop aan te passen. Het is dan mogelijk om het maandbedrag tussentijds hoger vast te stellen.

Operational lease en tussentijds beëindigen

Indien er geen expliciete voorwaarde is opgenomen aangaande tussentijdse beëindiging is dat niet mogelijk zonder een afkoopsom te betalen. De leasemaatschappij stelt de hoogte van de afkoopsom vast.

Geen eigenaar bij operational lease

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dat geldt zowel voor het juridische als het economische eigendom. Het is daarom ook niet toegestaan om naar eigen inzicht belettering aan te brengen. Of de auto van accessoires te voorzien. Deze factoren hebben namelijk invloed op de restwaarde van de auto of zorgen voor extra kosten om de auto in originele staat te brengen. Het is dan ook nodig om voor dergelijke voorzieningen vooraf toestemming aan de leasemaatschappij te vragen.

Het is doorgaans wel mogelijk na afloop van de leaseperiode de leaseauto van de leasemaatschappij te kopen. In de meeste situaties is daar geen sprake van, want meestal valt de keuze op het inleveren van de auto en het ontvangen van een nieuwe leaseauto. Er komt dan een nieuwe leaseovereenkomst voor de nieuwe leaseauto.

Wil jij geen operational lease?

Is operational lease niet de lease vorm welke jij als ondernemer zoekt? Kies dan voor onze voordelige financial lease zonder jaarcijfers voor tweedehands auto's!

cabrio  coupe  hatchback  MPV  sedan  stationwagon  SUV  


Terug naar overzicht